Eau de toilette en eau de parfum: dit is het verschil

Ga terug
6 MINUTES READ

Eau de toilette en eau de parfum:
dit is het verschil


Geplaatst op 30 september 2021 | Parfum LEES MEER
Parfums zijn er in verschillende geurfamilies, creaties en hebben ieder hun eigen concentratie. Het ene parfum lijkt intenser dan het andere, terwijl de geur van de ander langer aanwezig blijft. Hoe kan dit? Het antwoord schuilt in de kleine afkorting op de flacon, zoals EDT of EDP. Deze staan voor eau de toilette en eau de parfum. Wie liever een langere sillage heeft, kiest voor een hogere concentratie parfum. Hoe het precies zit met geurconcentratie leggen wij je graag uit.

Overleeft jouw parfum de werkdag niet? Of vind je een geur juist te aanwezig? Dit los je op door jouw favoriete parfum in een hogere of lagere concentratie aan te schaffen. Kom erachter welke concentratie past bij jouw geurwensen en vind het perfecte parfum.
SHOP PARFUM 01 Welke soorten zijn er? Eau de parfum en eau de toilette zijn de meest bekende parfumsoorten, maar er zijn meer geurconcentraties dan die twee. Waarschijnlijk heb je ook weleens gehoord van eau de cologne of extrait de parfum. Al deze soorten verschillen van elkaar door het percentage parfumolie dat zich in het product bevindt.

Wanneer een parfumeur een geur samenstelt voegt hij of zij allemaal geurstoffen samen, soms wel meer dan honderd. Deze mix van ingrediënten vormt uiteindelijk de parfumolie. Om de juiste sterkte van het parfum te bepalen en de veiligheid op de huid te waarborgen, wordt de parfumolie vermengd met een oplosmiddel. In de meeste gevallen is alcohol het oplosmiddel, omdat dit snel verdampt en geurstoffen perfect vervoert.

Wij zetten hieronder de verschillende geurconcentraties op een rijtje, oplopend in intensiteit en sillage.
05. EXTRAIT DE PARFUM Extrait de parfum is de meest pure vorm van parfum verkrijgbaar, het wordt ook wel parfum genoemd. In extrait de parfum zit 20% tot 40% parfumolie, wat ervoor zorgt dat de geur mooi lang aanwezig is. Een parfum met deze concentratie blijft ongeveer acht uur hangen en hoeft daarom meestal niet bijgewerkt te worden, maar dat is natuurlijk helemaal aan jou.

Een extrait de parfum en eau de parfum spray je niet in de rondte, maar draag je op plekken zoals de nek en de polsen. Oliën hebben huid nodig om geur vast te houden, daarom spray je eau de parfum en extrait de parfum niet op de kleding. Draag het dichtbij je – als een vorm van elegante lingerie die je nóg zelfverzekerder maakt


02. Eau de cologne
Als je houdt van een zeer subtiele, licht aanwezige geur, dan is eau de cologne een goede match. In een eau de cologne zit 2% tot 5% parfumolie, waardoor de geur niet snel overheerst. De keerzijde is dat de geur vaak al binnen twee uur vervlogen is, waardoor je vaker moet sprayen als je langer wil genieten van het parfum. In de categorie eau de cologne zijn er ook long lasting producten met een hogere geurconcentratie, zoals die van Acqua di Parma.
SHOP EAU DE COLOGNE
FREDERIC MALLE
Cologne Indelebile 100ml
€215
ACQUA DI PARMA
Colonia Essenza 100ml
€125
Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies van onze Skins experts? Zij helpen je graag verder in één van onze boutiques, telefonisch of op skins.nl. Met hun uitgebreide kennis en veel passie voor het vak leren zij je graag meer over de producten in ons uitzonderlijke assortiment en delen ze hun waardevolle tips en tricks.

Ontdek bijzondere niche producten met een verhaal, gecreëerd door bevlogen oprichters met oog voor detail. We nemen je graag mee in de wereld van Skins Cosmetics.
LEES MEER...
Ontdek jouw nieuwe favoriete geur van Parfums de Marly
Parfum
DIT ZIJN DE 10 BESTE ZOMERGEUREN
Parfum
Creëer jouw unieke geur
Parfum


SHOP EAU DE TOILETTE
dipyque
Philosykos 100ml
€112
MAISON FRANCIS KURKDJIAN
L'Eau a la rose EDT 70ml
€150
PENHALIGON'S
Blenheim Bouquet 100ml
€124
L'ARTISAN PARFUMEUR
Champ de Fleurs Cologne 100ml
€130


04. Eau de Parfum
Wie houdt van een intensere en duidelijk waarneembare geur, die gaat voor een eau de parfum. Dit product bevat 10% tot 20% parfumolie, waardoor het parfum in de meeste gevallen minimaal vijf uur te ruiken is. Dit verschilt per huid: op een droge huid blijft een geur minder lang waarneembaar, omdat de moleculen daarop minder werking hebben. Heb jij een droge huid? Smeer je dan eerst in met de bodylotion van jouw favoriete geur en layer het parfum hierover, dit doet wonderen voor de sillage.

Bijna iedere geur heeft een eau de parfum variant, aangezien het de meest voorkomende vorm van parfum is. In tegenstelling tot eau de toilette, wordt eau de parfum gezien als een avondproduct dankzij de hogere intensiteit. Toch is het ook zeer geschikt om overdag te dragen, aangezien een eau de parfum amper touch ups nodig heeft.

Tip: start overdag met een eau de toilette van jouw favoriete geur en bouw deze in de avond op met een paar sprays eau de parfum, zo geef je meer intensiteit aan de geur.


SHOP EAU DE PARFUM
JULIETTE HAS A GUN
Pear Inc. 100ml
€110
VILHELM PARFUMERIE
Fleur Burlesque 100ml
€210
LE LABO FRAGRANCES
AnOther 13 Perfume 100ml
€241


SHOP EXTRAIT DE PARFUM
MAISON FRANCIS KURKDJIAN
Baccarat Rouge 540 35ml
€185
BYREDO
Tobacco Mandarin 50ml
€245
EX NIHILO
Ambre Perfume Oil 15ml
€380
02. EAU DE TOILETTE Een eau de toilette bestaat voor 5% tot 10% uit parfumolie, wat ervoor zorgt dat je het parfum langer ruikt dan bij een eau de cologne. Eau de toilette wordt beschouwd als een product voor overdag, omdat ook deze geur niet overheerst en op een lichte, frisse manier aanwezig is. Waar je eau de parfum enkel op de huid draagt, kun je eau de toilette ook op de kleding sprayen en als nevel om je heen dragen. De concentratie van een eau de toilette maakt dit het perfecte product om gedurende de dag je geur mee bij te werken.
Gelieve de getoonde letters en cijfers in het hiernavolgende tekstveld in te voeren.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.