Fruitzuren in skincare – dit doet AHA, BHA en PHA voor je huid

Dat er in huidverzorgingsproducten weleens gebruik gemaakt wordt van effectieve zuren is je waarschijnlijk wel bekend. Deze werkende zuren zijn niet meer weg te denken uit skincare en doen wonderen voor de huid. Voor je begint met het gebruiken ervan, is het belangrijk om te weten wat deze zuren precies doen en wanneer je ze nodig hebt.

Het gebruik van zuren op je huid klinkt heftig, maar dit hoeft het niet te zijn. Natuurlijk is het niet zo eenvoudig als een voedende dagcrème, daarom leggen wij je graag uit hoe je er verantwoord mee omgaat en wat het precies is.
SHOP SUNDAY RILEY
De term fruitzuren is misschien een beetje verwarrend, aangezien niet alle fruitzuren afkomstig zijn van fruit. Sommige zijn wel afkomstig van fruit, zoals aardbeien, citrusvruchten, appels of druiven. Wel zijn alle fruitzuren – dus ook die niet afkomstig zijn van fruit – scheikundig gelijk aan elkaar in de basisstructuur.

In sommige huidverzorgingsproducten zitten fruitzuren. Deze zuren zijn meestal afkomstig van fruit en maken de pH-waarde van het product iets zuurder. Onze huid heeft van nature een pH-waarde van ongeveer 5,5. Wanneer een product met een lagere waarde op de huid gebruikt wordt, dan heeft dit een exfoliërende werking. Dit verwijdert de dode huidlaag, ook wel de hoornlaag genoemd. Een verdikte hoornlaag kan zorgen voor allerlei huidproblemen zoals verstoppingen, acne, dofheid of schilfertjes.
02. Drie soorten fruitzuren: AHA’s, BHA’s en PHA’s Er zijn drie soorten fruitzuren die worden gebruikt in skincare: AHA’s, BHA’s en PHA’s. Deze termen zie je vaak terug op de verpakking van verzorgingsproducten.

AHA staat voor Alpha Hydroxy Acid, dit zijn wateroplosbare zuren. Losse huidcellen worden door deze zuren van de opperhuid geweekt, waardoor AHA’s werken als een peeling bij de juiste dosering. Om van een peelende werking te spreken moet een product een pH-waarde hebben tussen de 3 en 5. Hogere concentraties AHA’s worden alleen door professionals gebruikt, zoals schoonheidsspecialisten en dermatologen.

BHA staat voor Beta Hydroxy Acid, dit is oplosbaar in olie. Een veel voorkomend BHA is salicylzuur, dit is afkomstig van de wilgenschors. BHA’s zijn uitermate geschikt voor de vettere huid, omdat dit zich gemakkelijk vermengd met olie en daardoor tot diep in de poriën doordringt. Net als AHA’s, zorgen BHA’s voor exfoliatie, alleen dan in de diepere huidlagen.

Tot slot is er PHA, dit staat voor Poly Hydroxy Acid. Dit zuur heeft bijna dezelfde werking als AHA’s, maar dringt minder diep in de huid door. Door het grote formaat van de scheikundige molecuul verwijdert het ingrediënt vooral dode huidcellen op de opperhuid. PHA’s zijn iets milder voor de huid dan AHA’s en daarom uitermate geschikt voor de gevoelige huid.
SHOP SUNDAY RILEY
SHOP PATYKA
Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies van onze Skins experts? Zij helpen je graag verder in één van onze boutiques, telefonisch of op skins.nl. Met hun uitgebreide kennis en veel passie voor het vak leren zij je graag meer over de producten in ons uitzonderlijke assortiment en delen ze hun waardevolle tips en tricks.

Ontdek bijzondere niche producten met een verhaal, gecreëerd door bevlogen oprichters met oog voor detail. We nemen je graag mee in de wereld van Skins Cosmetics.
READ MORE ABOUT...
EXFOLIATING: THE DO’S AND THE DON’TS
Skincare
RETINOL: WAT DOET HET VOOR JOUW HUID?
Skincare
ALLES WAT JE WIL WETEN OVER ACTIEVE INGREDIËNTEN
Skincare


01. Wat zijn fruitzuren?
03. Wanneer heb je AHA’s nodig? Een AHA versnelt het natuurlijke afschilveringsproces, waardoor er minder lagen dode huidcellen op het huidoppervlak liggen. Hoe ouder we worden, hoe trager onze huid zichzelf vernieuwt. Daarom is een boost met AHA’s perfect voor de doffer wordende, rijpende huid. Bekende AHA’s zijn melkzuur en glycolzuur, deze verkwikken de huid en stimuleren het celvernieuwingsproces.
04. Wanneer heb je een BHA’s nodig? Wanneer de huid nog wat jonger is, dan zijn er meestal geen problemen aan het huidoppervlak. Wat wel voorkomt zijn onderhuidse verstopping, wat leidt tot onzuiverheden of acne. Hier komen BHA’s handig van pas, aangezien het dieper werkt dan het huidoppervlak.
05. Wanneer heb je PHA’s nodig? PHA’s zijn geschikt voor de meeste huidtypen, ook voor de gevoelige huid. Als je wil exfoliëren, maar liever niet een te heftig ingrediënt wil gebruiken, dan zijn PHA’s een goede oplossing. Omdat ze een mildere werking heeft dan AHA’s en BHA’s, kunnen PHA’s iedere dag gebruikt worden. Zo verwijder je de dode huidcellen van het huidoppervlak op een milde manier en voorkom je een doffe huid. Bekende PHA’s zijn gluconolactone en lactobionic zuur.
SHOP ZELENS
SHOP EVE LOM
06. Hoe gebruik je fruitzuren in je skincare routine? Fruitzuren worden in verschillende soorten huidproducten verwerkt. Denk aan krachtige peeling, die je niet meer dan eens in de week dient te gebruiken, maar ook aan serums en toners voor dagelijks gebruik. Het is ook mogelijk om AHA-, BHA- en PHA-producten met elkaar te combineren. Laat je hiervoor adviseren door een van onze Skins Experts, zij raden je aan welke combinatie het best past bij jouw huid.
SHOP KAT BURKI
SHOP REN
07. Hier moet je op letten Let erop dat je niet te vaak een product met fruitzuren gebruikt, tenzij het om PHA gaat. Per product staat duidelijk aangegeven hoe vaak het gebruikt kan worden, neem dit advies in acht om de gezondheid van jouw huid te waarborgen. Natuurlijk is beschermen met een SPF altijd belangrijk, maar na het gebruik van fruitzuren is het extra belangrijk. De huid verbrand dan namelijk sneller en daarom is een goede zonbescherming essentieel. Wil je weten welke zonbescherming het best past bij jouw huidtype? Dat lees je in deze blog.
Gelieve de getoonde letters en cijfers in het hiernavolgende tekstveld in te voeren.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.