Merk

Categorie

 

Het verschil tussen Eau de Parfum en Eau de Toilette

Er bestaan ontzettend veel parfums met ieder een eigen geurintensiteit; van zachte bloemengeuren tot krachtige houtgeuren. Vraag jij je wel eens af waarom het ene parfum een subtiele sillage heeft en een ander parfum een intense geur?

Of waarom je sommige parfums langer ruikt dan andere? Het antwoord schuilt niet zo zeer in de geurnoten, maar in de kleine afkorting op de flacon, zoals EDT of EDP. Deze afkortingen staan voor Eau de Parfum of Eau de Toilette en vertellen je iets over de concentratie van het parfum. In deze blog leggen wij je graag uit hoe deze concentratie tot stand komt, welke parfumsoorten er allemaal zijn en wat de verschillende concentraties, zoals Eau de Cologne of Extrait de Parfum, betekenen.

Wat is een parfumconcentratie?

De parfumconcentratie, zoals Eau de Toilette of Eau de Parfum, zegt iets over de intensiteit van een parfum. Deze concentratie, en dus de sterkte van een parfum, wordt bepaald door het percentage parfumolie. Een parfum bevat verschillende geurstoffen, soms wel meer dan honderd. Deze mix van ingrediënten vormt parfumolie, een zeer geconcentreerde vloeistof. Om de juiste concentratie van het parfum te bepalen en de veiligheid op de huid te waarborgen, wordt de parfumolie vermengd met water en een oplosmiddel. In de meeste gevallen is alcohol het oplosmiddel, omdat dit snel verdampt en daarom de geurstoffen perfect vervoert. Het percentage parfumolie dat overblijft in het parfum, bepaalt of de geur bijvoorbeeld een Eau de Toilette is.

Welke parfumsoorten zijn er?

De bekendste parfumsoorten zijn Eau de Parfum en Eau de Toilette, maar ook Eau de Colognes en Extrait de Parfums zijn zeer geliefd. Deze vier soorten verschillen van elkaar dankzij het percentage parfumolie. Hieronder staan alle parfumconcentraties op een rijtje, oplopend in intensiteit en sillage.

Eau de Cologne

Eau de Cologne heeft de laagste parfumconcentratie met 2% tot 5% parfumolie. Deze lage concentratie creëert vaak een subtiele, licht aanwezige geur. Eau de Colognes laten zich kenmerken door klassieke elementen en een fris karakter. Het kan zijn dat de geur snel vervliegt, waardoor je vaker moet sprayen als je langer wil genieten van het parfum. Toch zijn er binnen de categorie Eau de Cologne ook long-lasting geuren met een hogere parfumconcentratie.

Shop Eau de Cologne

Eau de Toilette

Eau de Toilette bestaat voor 5% tot 10% uit parfumolie. Dit maakt Eau de Toilette een ideaal parfum voor overdag, omdat de geur lang aanhoudt, maar niet overheersend is. Waar je Eau de Parfum enkel op de huid draagt, kun je Eau de Toilette ook op kleding sprayen en als nevel om je heen dragen. Een Eau de Toilette heeft meestal een lichte, frisse body met bloemen en een delicate top van citrus.

Shop Eau de Toilette

Eau de Parfum

Eau de Parfum is de meest voorkomende variant en bevat 10% tot 20% parfumolie. Dankzij de hoge concentratie zijn Eau de Parfums intense geuren die duidelijk waarneembaar zijn. De geur is minimaal vijf uur ruikbaar op de huid en creëert bovendien een heerlijke sillage. In tegenstelling tot Eau de Toilette, worden Eau de Parfums vaak gezien als avondgeuren. Toch zijn ze ook zeer geschikt om overdag te dragen, vooral als je houdt van een opvallende geur.

Shop Eau de Parfum 

Extrait de Parfum

Extrait de parfum is de meest pure vorm van parfum met een concentratie van 20% tot 40% parfumolie. Een parfum met deze concentratie is mooi aanwezig en blijft ongeveer acht uur ruikbaar. Oliën hebben huid nodig om geur vast de houden, daarom spray je Eau de Parfum en Extrait de Parfum alleen op de huid. Breng het subtiel aan op je pulse points, zoals je hals en polsen, en draag de geur dichtbij je voor een elegantie die je nog zelfverzekerder maakt.

Shop Extrait de Parfum