Merk

Categorie

 

Maak je skincare-routine compleet met peptiden


Er zijn ontzettend veel actieve ingrediënten in de wereld van huidverzorging, ieder met hun eigen positieve voordelen en effecten. Een geliefd ingrediënt waar je vast wel eens van gehoord hebt, zijn peptiden. Peptiden zijn een relatief nieuw ingrediënt in de wereld van huidverzorging, maar ze hebben snel een grote impact gemaakt op de manier waarop we onze huid verzorgen. Dankzij hun transformerende eigenschappen kan dit ingrediënt volgens ons niet ontbreken in een skincare-routine voor een stralende huid. In dit blog bespreken we wat peptiden zijn, hoe ze werken, waarom ze zo effectief zijn in skincare en of dit ingrediënt misschien iets voor jou kan zijn. Daarnaast raden onze Skins Experts een aantal van onze favoriete verzorgingsproducten met peptiden aan.

Wat zijn peptiden?

Peptiden zijn korte ketens van aminozuren die van nature in ons lichaam voorkomen. Ze spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de cellulaire functie en communicatie in onze huid en zijn daarom cruciaal voor het behoud van een gezonde huid. In skincare worden peptiden daarom gebruikt vanwege hun positieve effecten. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het stimuleren van de productie van collageen en elastine, waardoor de huid steviger en veerkrachtiger wordt. Ook kunnen peptiden de huid hydrateren en helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels.

Hoe werken peptiden?

Peptiden werken door specifieke signalen te sturen naar de cellen in onze huid. Elke peptide heeft een unieke sequentie van aminozuren die bepaalt welk signaal het naar de cellen stuurt. Afhankelijk van het specifieke signaal dat wordt gestuurd, kan de cel verschillende functies uitvoeren, zoals de productie van collageen of elastine verhogen, ontstekingen verminderen of de huid hydrateren. Peptiden kunnen ook helpen bij het verminderen van pigmentatie en het verbeteren van de algehele teint van de huid. Dit komt omdat peptiden ook de productie van melanine kunnen verminderen, wat kan helpen bij het verminderen van donkere vlekken en verkleuringen op de huid.

Welke soorten peptiden zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten peptiden. Diverse soorten peptiden zijn zeer specifiek in hun werking en kunnen gericht worden ingezet voor specifieke huidproblemen. Zo zijn sommige peptiden ontworpen om de huid te beschermen tegen oxidatieve stress en UV-schade, terwijl andere peptiden de huid helpen te hydrateren en te kalmeren. Een van de meest bekende en gebruikte peptiden in skincare is Argireline. Dit ingrediënt is ontworpen om de werking van de spierontspanner botox te imiteren en wordt vaak gebruikt in anti-ageing crèmes. Argireline vermindert de samentrekking van de spieren in het gezicht, waardoor de vorming van fijne lijntjes en rimpels wordt verminderd. Een ander voorbeeld van een peptiden die in skincare wordt gebruikt, is Matrixyl. Matrixyl is een krachtige peptide die helpt bij het stimuleren van de aanmaak van collageen en elastine in de huid. Door de productie van deze eiwitten te verhogen, kan Matrixyl helpen bij het verminderen van fijne lijntjes, rimpels en andere tekenen van veroudering.

Waarom zijn peptiden zo effectief in huidverzorging?

Een van de voordelen van het gebruik van peptiden in skincare is dat ze klein genoeg zijn om door de huid te worden opgenomen en direct kunnen werken op de huidcellen. Dit is anders dan traditionele ingrediënten, die alleen op de buitenste laag van de huid werken en niet kunnen doordringen in de diepere lagen. Zoals je gelezen hebt, zijn peptiden effectief in skincare vanwege hun veelzijdige werking en hun vermogen om de huid te helpen bij het herstellen en vernieuwen. Celvernieuwing is dan ook cruciaal voor het behoud van een gezonde, stralende huid. Door het bevorderen van celvernieuwing kunnen dode huidcellen worden verwijderd, poriën openblijven, de huid stevig blijven en de teint helder en egaal blijven. Peptiden zijn niet de enige oplossing voor huidproblemen, maar ze kunnen wel een goede aanvulling zijn. Er zijn ook andere manieren om celvernieuwing te bevorderen, waaronder regelmatig exfoliëren, het beschermen van de huid tegen schadelijke UV-straling en een gezonde levensstijl.

Voor welk type huid zijn peptiden nuttig?

Over het algemeen kunnen skincare-producten met peptiden gunstig zijn voor de huid met tekenen van veroudering, fijne lijntjes en rimpels. De droge huid kan ook baat hebben bij het gebruik van peptiden, omdat dit ingrediënt kan helpen om de hydratatie van de huid te verbeteren. Wanneer je een gevoelige huid hebt, moet je echter voorzichtig zijn bij het gebruik van producten met peptiden, omdat sommige vormen van peptiden irritatie kunnen veroorzaken. We raden je daarom altijd aan om een klein gebied van de huid te testen, voordat je een nieuw skincare-product met peptiden op het gelaat gebruikt.
 

Geselecteerd door onze Skins Experts

Onze Skins Experts hebben een selectie van acht producten met peptiden met zorg samengesteld, speciaal voor jou. Deze skincare-producten met peptiden moet je proberen als je benieuwd bent naar de geweldige resultaten van dit krachtige ingrediënt: