Merk
Categorie
 
PALO SANTO | 03-03-2023

Het gebruik van Palo Santo in parfums

Palo Santo, wat letterlijk "heilig hout" betekent, is een aromatische houtsoort die afkomstig is uit Zuid-Amerika, met name uit Peru, Ecuador en Bolivia. Het hout wordt al eeuwenlang gebruikt in sjamanistische en spirituele rituelen van inheemse volkeren. Maar wist je dat Palo Santo ook één van de favoriete ingrediënten van Skins founder Philip is? En dat het hout vandaag de dag een populair ingrediënt in geuren is? In deze blog vertellen we je alles over het gebruik van Palo Santo in parfums.

Twee boomsoorten, één naam

Het tot stand komen van Palo Santo zoals wij die kennen, begint bij niet één, maar twee boomsoorten. De Bulnesia sarmientoi en de Bursera Graveolens groeien niet in dezelfde streek en hebben elk een totaal ander uiterlijk. Toch hebben beide bomen de bijnaam ‘Palo Santo’ verkregen: iets dat enige verwarring geeft. De Bulnesia sarmientoi is een boom die veel voorkomt in een deel van het gebied Gran Chaco in Zuid-Amerika, langs de grenzen van Argentinië, Bolivia en Paraguay. Hij is herkenbaar aan het donkere, gedraaide en zeer dichte hout. Het gebruik ervan in de parfumerie beperkt zich tot de extractie van guaiacol, een aromatische stof die in grote hoeveelheden aanwezig is in guaiac hout.

Waar het ons om gaat is de Palo Santo die afkomstig is van de Bursera Graveolens. Hij groeit in verschillende landen van Zuid-Amerika zoals Peru, Venezuela, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Colombia en Ecuador. Dit is de Palo Santo-boom waar wij zo'n fan van zijn.Hoe wordt Palo Santo verkregen?

Het proces om de essentiële olie te winnen wijkt enigszins af van de gebruikelijke patronen. Omdat de Bursera Graveolens een beschermde soort is in zowat elk land waar hij groeit, is het strikt verboden een levende boom te kappen. Alleen het verzamelen van Palo Santo op de grond is toegestaan: het is dus de bedoeling dat de takken al op de grond gevallen zijn. Bovendien, als men probeert de etherische olie van Palo Santo uit een levende boom te halen, levert dat een minder mooie kwaliteit op. Wat de aangename en karakteristieke geur ervan maakt, is de verfijning in de loop der tijd. Het hout dat gevallen en jarenlang gedroogd is onder de zon van het zuidelijk halfrond ruikt het allerbeste.


Palo Santo, een heilig hout

Van oorsprong wordt Palo Santo gebruikt om negatieve energieën en boze geesten uit een omgeving te verdrijven, en een gevoel van kalmte en harmonie te brengen. Dit laatste komt door de kenmerkende Palo Santo geur: zacht, zoet en aards, een houtachtige geur met tonen van citrus en hooi. Niet voor niets wordt het vaak gebruikt als wierook, natuurlijk parfum of als toevoeging aan aromatherapieproducten. Het hout is ook een geliefde tool bij het mediteren, om een spirituele verbinding te creëren en om te helpen bij genezings- en reinigingsrituelen.


Een mystieke dimensie in parfumcreaties

Aangezien Palo Santo van dezelfde familie komt als mirre en wierook, kun je meteen al een aantal overeenkomsten ontdekken. Om verder te gaan in de olfactorische beschrijving, zouden we zeggen dat het een zoetige geur heeft die doet denken aan een blend van houtsoorten, hooi, kruiden en citrus. De houtachtige geurnoten van Palo Santo geven een sensuele, prikkelende maar ook spirituele toets en soms een bijna mystieke dimensie aan parfumcreaties.

In parfums wordt Palo Santo vaak gebruikt als een rijke basistoon om diepte en warmte aan de geur te geven. Het kan gecombineerd worden met andere houtachtige geuren zoals cederhout, sandelhout, of patchouli, evenals met citrus- en bloementonen om een meer complexe geur te creëren. Over het algemeen geeft Palo Santo in een parfum een warme, aardse en houtachtige geur met een vleugje frisheid.


Skins parfums met Palo Santo

Ben je nieuwsgierig geworden naar de geur van het heilige hout, en wil je dit zelf ervaren? In het parfum SKINS X VILHELM komen karakteristieke houttonen van romig sandelhout samen met de warmte van brandend Palo Santo, bloeiende viooltjes en lavendel. Hierdoor belichaamt deze geur het ultieme Skins-gevoel. Net als de Skins x ZENOLOGY Trigger Spray. Door te kiezen voor Palo Santo, één van Skins founder Philip's favoriete ingrediënten, krijgt de creatie een persoonlijke noot. Een andere mooie creatie voor in huis is Le Labo's Palo Santo 14 kaars. Terwijl de essentie van het originele ingrediënt behouden blijft, is er een warm en comfortabel akkoord toegevoegd met cederhout, wierook, patchoeli en de donkere harsachtige aard van labdanum.