Brands

Categories

Retinol: Wat doet het voor jouw huid?


Lees alles over het ingrediënt dat het verschil gaat maken

Retinol is een vorm van vitamine A die aan diverse huidverzorgingsproducten wordt toegevoegd en staat erom bekend de huidstructuur te verbeteren. Vandaar dat het wordt gezien als hét ingrediënt om huidveroudering te bestrijden. De huidvernieuwing wordt van binnenuit gestimuleerd, waardoor fijne lijntjes, vlekjes en littekens snel vervagen. Ook kan het je helpen bij de uiterlijke tekenen van acne. Een product dat retinol bevat kan dus een prachtige aanvulling zijn binnen je huidige skincare routine en bijdragen aan een gezonde en egale teint.

Een langzaam molecuul

Retinol is een langzaam molecuul: het heeft tijd nodig om in de juiste huidlaag te komen. Om deze reden wordt het vaak aanbevolen om producten met retinoïden ’s avonds te gebruiken, zodat je celvernieuwing gedurende de nacht een echt boost kan krijgen. Ook kan het de huid dunner en gevoeliger maken, wat de huid overdag kwetsbaar kan maken voor bijvoorbeeld de zon. Gebruik in combinatie met retinol daarom altijd overdag een SPF.


Waar moet je op letten? 

Let er bij retinol altijd op dat je rustig opbouwt, zodat je huid er aan kan wennen. Start met 1 product met retinol en gebruik het bijvoorbeeld de eerste week om de dag. Merk je dat je huid na 2 weken nog steeds onrustig is, dan adviseren we je het gebruik te stoppen en advies van onze experts in te schakelen. 

Verder is het belangrijk de huid goed te hydrateren bij gebruik van retinol, omdat het de huid vernieuwt en daarom kan uitdrogen. Ga voor een rijkelijk verzorgend product met bijvoorbeeld hyaluronzuur erin, zodat het vochtgehalte van je huid goed op peil blijft. 

Pas ook op voor over-exfoliatie. Retinol exfolieert van binnenuit en een andere exfoliator of peeling – die meer op de bovenste laag van de huid werkt - kan de huid dan juist meer irriteren en kwetsbaar maken. Good Genes van Sunday Riley en de Enzym Peel van Susanne Kaufmann zijn mild reinigende exfoliators en kunnen wel goed samen met retinol gebruikt worden. 


Ben je een retinol-beginner? 

De Luna Sleeping Night Oil van Sunday Riley bevat de perfecte dosering retinoïden om mee te starten. De blauwe olie wordt transparant bij aanraking met de huid en gaat ’s nachts aan het werk voor een gekalmeerde, egale en stralende huid in de ochtend. 

Ook de Super Facial Oil van Verso is een goede optie voor retinol rookies. Huidcellen worden zonder irritatie "geactiveerd" om de collageensynthese te bevorderen, de celvernieuwing te versnellen en de stofwisseling van de huid een boost te geven. Een heerlijk verzorgende, rijke olie die geschikt is voor alle huidtypes. 


Ben je een retinol-pro? 

Dan is het Super Facial Serum van Verso perfect voor jou. De krachtige en hoge dosering Retinol 8 in dit serum vergroot het anti-aging effect en geeft de celvernieuwing een ware boost. Het resultaat? Een gezonde, sterke en jonge huid. 


Anti-aging powerhouse 

Wil je retinol inzetten als een echt anti-aging powerhouse? Gebruik het dan in combinatie met vitamine C, waardoor het nog krachtiger zijn werk kan doen. Een combinatie van deze twee ingrediënten stimuleert niet alleen de celvernieuwing, maar ook de aanmaak van collageen en elastine. Kat Burki’s Retin-C Treatment Complex maakt het extra gemakkelijk voor je door deze ingrediënten samen aan te bieden in een effectieve formule. 


Retinol voor de ogen 

Fijne lijntjes bij de ogen verminderen? Ga dan voor een product met retinol dat speciaal voor de tere huid rondom de ogen is ontwikkeld. Kat Burki’s Intense Recovery Eye Serum of de 24/7 Retinol Eye Cream van Dr. Brandt zijn echte aanraders. Deze laatste bevat tevens een prachtig kristalcomplex met licht reflecterende werking, voor een extra heldere oogopslag. 


Retinol voor de man 

De mannenhuid is wat dikker en kent meestal net andere behoeftes, door bijvoorbeeld scheren. Speciaal voor de man die zoekt naar een efficiënt en luxe product is er de 3-in-1 Face Cream van The Grey. Een innovatief en geavanceerd totaalpakket voor de man van nu, met een unieke mix van retinol, peptiden, blauwe zeekool en antioxidanten. Een heerlijke gezichtscrème die herstelt, hydrateert, verjongt en beschermt.

Vind je retinol nog wat spannend en zoek je een alternatief? Ga dan voor een organic product dat wel de anti-aging voordelen van retinol biedt maar niet het risico op irritatie geeft. Patyka’s Repair Night Serum is in dit geval een goeie optie. De rozenbottelolie die hier in zit is ook een bron van vitamine A en zal door de huid herkend worden als een vorm van retinol. Deze heerlijke olie gebruik je als 21-daagse nachtbehandeling, zonder nog een crème erover. Na een week pauze herhaal je deze behandeling, en na 3 maanden is de huid jeugdig als nooit tevoren. 

Let op: Ben je zwanger? Dan raden wij het gebruik van retinol af. Vitamine A wordt namelijk in zijn geheel wordt afgeraden voor vrouwen tijdens de zwangerschap.