Merk
Categorie
 

Vitamine C in je skincare routine:
dit doet het voor je huid

Vitaminen zijn wonderlijke stoffen. Of het nu gaat om lichamelijke gezondheid, onze mentale gezondheid, ons haar of onze huid: vitaminen hebben een positief effect. Eén van de bekendste vitaminen is vitamine C. Dit is een belangrijke speler in onze dagelijkse voeding. Ook in cosmetica is vitamine C een powerhouse en wij leggen je uit waarom dit ingrediënt niet mag ontbreken in jouw skincare routine.

Als je nog geen producten met vitamine C gebruikt, dan wordt het hoog tijd om je eens te verdiepen in dit effectieve ingrediënt. De bekende vitamine heeft een positieve invloed op de huid. We vertellen je vandaag alles over dit wondermiddel, van de resultaten die je ermee boekt tot de fijnste producten met dit ingrediënt.

01. Wat doet vitamine C?

We beginnen meteen met het belangrijkste: hoe verandert vitamine C je huid? Om te beginnen is vitamine C essentieel voor de aanmaak van collageen. Dit bindweefsel is nodig om de huid te verstevigen en stevig te houden. Uit klinisch onderzoek blijkt dat de huid na langdurig gebruik steviger en egaler wordt.

Over egaal gesproken: vitamine C helpt bij het verminderen van acne, zonneschade en pigmentatie. Omdat het ingrediënt een antioxidant is, beschermt het de huid tegen irritatie, ontsteking en UV-straling. Ook de aangerichte schade door UV wordt door vitamine C (deels) herstelt. Al met al dus een onmisbare speler in jouw huidverzorgingsroutine.

02. Twee soorten vitamine C

Vitamine C kan op twee manieren fungeren in een product: als beschermend antioxidant of als huidverbeterend actief ingrediënt. De vorm van de vitamine en het aantal procenten in het product bepaalt de werking. Er zijn twee vormen van vitamine C die veel gebruikt worden in skincare.

De meest gebruikte vorm is ascorbinezuur. Een laag percentage ascorbinezuur wordt toegevoegd aan verzorgingsproducten om te werken als een beschermend antioxidant. Op deze manier bescherm je je huid tegen beschadiging uit de omgeving, zoals door vervuiling en UV-straling. Ook geeft het je huid de helderheid en die frisse glow waar vitamine C om bekend staat. Voor deze werking is een laag percentage tussen de 1% en 10% voldoende.

Wil je met vitamine C echt de huidproblemen aanpakken? Dan kijk je al snel naar een hogere concentratie van 10% tot 20%. Op deze manier zet je de vitamine C in als actief ingrediënt dat werkt tegen fijne lijntjes en de aanmaak van collageen stimuleert. Hiervoor wordt vaak Ascorbyl Palmitate gebruikt, dit is ascobinezuur veresterd in palmitinezuur. Dus als je gaat voor een anti-age effect, met natuurlijk nog steeds die verheldering en glow die je van vitamine C verwacht, dan is dit de way to go.

03. Waar moet je op letten bij vitamine C?

Voordat je aan de slag gaat met vitamine C is het dus belangrijk om te kijken naar de formulering van het verzorgingsproduct. Werkt het als antioxidant of als huidverbeterend actief ingrediënt? De bron van de vitamine C en de concentratie bepalen de werking.

Antioxidanten, waaronder vitamine C, verliezen hun kracht wanneer ze blootgesteld worden aan zuurstof en licht of in contact komen met water. Producten in een licht doorlatende verpakking zijn daarom niet zinvol.

04. Voor welk huidtype?

Vitamine C is geschikt voor alle huidtypen, met uitzondering van de overgevoelige huid. Heb jij last van rosacea, couperose of extreme droogte en roodheid? Dan is vitamine C een ingrediënt om te vermijden.

05. Hoe verwerk je vitamine C in je routine?

Verzorgingsproducten met vitamine C zijn er in alle soorten en maten. Er zijn veel serums waar vitamine C in verwerkt zit, maar ook gezichtsoliën, moisturisers, oogcrèmes en meer. Bedenk dat wanneer je intenser effect verwacht, het beter is om een krachtig serum of crème te nemen met een hoge concentratie vitamine C. Wil je een beetje van de antioxidant-voordelen meepikken? Dan is een (tinted) moisturiser, een mild serum of lotion al voldoende.

06. Vitamine C combineren

Vitamine C is een echte teamplayer en wordt graag gecombineerd met andere (actieve) ingrediënten. Als je gaat voor een gouden combinatie aan vitaminen, dan is vitamine C en vitamine E fantastisch. Dit zijn beide antioxidanten, waardoor ze elkaars werking versterken. De Perfect Facial Hydrating Cream van Aesop bevat zowel vitamine C als vitamine E en is een verrijking voor iedere skincare routine.

Ga jij voor een egale huid? Dan is vitamine C en niacinamide het dreamteam dat je nodig hebt. Het Lucent Facial Concentrate van Aesop bevat vitamine C, niacinamide en rozenblaadjes. Dit zorgt voor een gehydrateerde en egale teint. Ook Het Lumino Brightning Serum van Zelens bevat de twee ingrediënten, aangevuld met peptiden en squalaan. Geniet van een heldere, egale en jeugdige uitstraling met Zelens.

Vitamine C gaat ook goed samen met retinol. De twee ingrediënten versterken elkaars werking, maar de retinol zorgt ook voor dat verzachtende effect. Ervaar het met de Multivitamins Kit van Sunday Riley en combineer retinol en vitamine C. In deze kit zit het befaamde C.E.O. Vitamin C Brightening Serum en de Luna Retinol Sleeping Night Oil.

Vitamine C gaat ook goed samen met retinol. De twee ingrediënten versterken elkaars werking, maar de retinol zorgt ook voor dat verzachtende effect. Ervaar het met de Multivitamins Kit van Sunday Riley en combineer retinol en vitamine C. In deze kit zit het befaamde C.E.O. Vitamin C Brightening Serum en de Luna Retinol Sleeping Night Oil.

Vergeet niet een SPF aan te brengen om je huid te beschermen tegen UV-straling. Vitamine C beschermt je huid tegen de schade, maar het blokkeert de straling niet. Een product met vitamine C is dus geen vervanger van SPF.

07. Producten met vitamine C

Sunday Riley staat bekend om haar effectieve producten met vitamine C. Misschien ken je de C.E.O.-lijn al, met als paradepaardje het C.E.O Brightning Serum. Een serum dat snel dofheid, donkere vlekjes en verkleuringen bij de bron bestrijdt, terwijl de tekenen van veroudering worden verminderd.

Maar ook als je liever een hydraterende crème of voedende olie met vitamine C hebt is Sunday Riley er. De crème is hydraterend, verheldert zichtbaar een doffe huid, bestrijdt de tekenen van uitdroging en beschadiging, en biedt geavanceerde antioxidant ondersteuning. De olie zorgt voor een prachtige glow en een gezond uitziende huid.

De Vitamin C Intensive Face Cream van Kat Burki is een moisturiser die speciaal is ontwikkeld om de huid te laten stralen en te beschermen tegen schadelijke stoffen uit de omgeving. De kern van de formule is 15% STAY C, een stabiele vorm van vitamine C, aangedreven door de anti-ageing krachtpatser Reishi Mushroom voor een betere opname in de huid.

Voor als je last hebt van donkere vlekken, fijne lijntjes, een stevigere huid wilt of een ongelijkmatige teint hebt is het C Scription Serum van Dr. Brandt een uitkomst. Het dermatologisch geteste serum verheldert de huid, vervaagt donkere vlekken en zorgt voor een egale teint.